Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Τα ταμπού και τα φετίχ της "Καθημερινής"

Ημερομηνία δημοσίευσης: 01/02/2011 Εφημεριδα ΑΥΓΗ


Καιρός είναι να τελειώνουμε με τα καταστροφικά ταμπού και φετίχ της μεταπολίτευσης. Τώρα είναι η στιγμή, γιατί η κοινωνία καταλαβαίνει ότι ο 'νόμος και η τάξη' δεν αποτελούν μια 'χουντική' εμμονή, αλλά θεμελιώδες συστατικό κάθε σοβαρής κοινωνίας" διαβάζουμε στο κύριο άρθρο της “Καθημερινής της Κυριακής”, υπό τον τίτλο "Να τελειώνουμε". Αυτή τη γενική τοποθέτηση - πρόταση η εφημερίδα τη θεμελιώνει στη συνέχεια:

"Αφήσαμε", λέει, "φασιστικές συμμορίες να καταλάβουν τα πανεπιστήμιά μας, μικρές μαφίες να τα κυβερνούν και να εκλέγουν πρυτανικές αρχές και κάθε παράνομο να λειτουργεί στα ΑΕΙ στο όνομα του ασύλου".

Τις φασιστικές συμμορίες δεν τις ονοματίζει, ούτε τις μικρές μαφίες, αλλά προφανώς τις συνδέει με τους μετανάστες, αφού αμέσως μετά, αναφέρεται αποκλειστικά σ' αυτούς κατηγορώντας τους ότι, λειτουργώντας "σαν οργανωμένες συμμορίες”, “έχουν καταλάβει σημαντικά κομμάτια μεγάλων πόλεων".

"Αυτή κατάσταση δεν πάει άλλο” είναι η κραυγή απόγνωσης του Μοντμπλάν του συντάκτη, ο οποίος όμως προτείνει με παρρησία: "Η κυβέρνηση οφείλει να καταργήσει το άσυλο" (αυτό μάλλον είναι το ταμπού) και "ταυτοχρόνως πρέπει να συνεχίσει μια οργανωμένη, αυστηρή προσπάθεια προστασίας των συνόρων μας, ανακατάληψης των γειτονιών της Αθήνας και άλλων πόλεων" (αυτό είναι το φετίχ κάθε φασίστα, να ανακαταλάβει την πατρίδα του από τον εσωτερικό εχθρό).

Ποιος όμως θα τα κάνει όλα αυτά; Η απάντηση δεν βρίσκεται στο κύριο άρθρο, αλλά στο κομμάτι που υπογράφει ο διευθυντής της εφημερίδας, ο κ. Παπαχελάς, το οποίο σε γενικές γραμμές λέει ότι στην Ελλάδα όλοι οι δημόσιοι λειτουργοί είναι "ανθρωπάκια", εκτός από τους "ανώνυμους λεβέντες του χρέους, που κάνουν τη δουλειά, τιμούν τη θέση τους και κρατούν αυτήν τη χώρα όρθια ακόμη".

Ποιοι είναι αυτοί; "Μπορεί να είναι πιλότοι που πετούν στις πιο αντίξοες συνθήκες, με λίγα λεφτά, πάνω από το Φαρμακονήσι όταν εμφανίζονται προκλητικά τα τουρκικά αεροσκάφη", "μπορεί να είναι ένας αξιωματικός της αστυνομίας που κοιμάται στο γραφείο του, παίρνει 1.300 ευρώ τον μήνα, αλλά προστατεύει την κοινωνία από βαρεμένους, παράφρονες που θέλουν να τα κάψουν όλα αν μπορούν". Συνεπώς απ' αυτούς περιμένει να τον σώσουν ο κ. Παπαχελάς.

Αφού θέλουν χούντα, γιατί δεν το λένε καθαρά; Τι ταμπού

Δεν υπάρχουν σχόλια: