Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Μας συνδέουν... με Κάιρο; Καλάάά

Ημερομηνία δημοσίευσης: 01/02/2011 Εφημεριδα ΑΥΓΗ
Απίστευτο κι όμως αληθινό: οι γραφειοκράτες εκπρόσωποι της τρόικας πήραν τους δρόμους κι έφτασε η χάρη τους μέχρι τη Δράμα, για να εξετάσουν, λέει, «τι δεν πήγε καλά» με την επιχειρησιακή σύμβαση της ΝΕΟΓΑΛ. Γιατί δηλαδή δεν πέρασε η μείωση των αμοιβών των εργαζομένων και συνεπώς η αύξηση των κερδών της επιχείρησης, η οποία, παρεμπιπτόντως, είναι κερδοφόρα. Και πώς, άκουσον-άκουσον, αρκέστηκε η εργοδοσία μόνο στο πάγωμα των μισθών.

Τι σχέση όμως έχουν οι αμοιβές των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα με τη δημοσιονομική εξυγίανση; Τι σχέση έχει το μεροκάματο στην κάθε ΝΕΟΓΑΛ με το έλλειμμα; Πώς από τη μια κόβουν κεφάλια εν ονόματι των υγιών ασφαλιστικών Ταμείων και των υγιών δημόσιων οικονομικών και από την άλλη στερούν από τα Ταμεία και το κράτος έσοδα επιβάλλοντας μειώσεις μισθών, σπαστά ωράρια, απλήρωτες υπερωρίες, που εκτός των άλλων σημαίνουν λιγότερες ασφαλιστικές εισφορές και λιγότερους φόρους;

Μην το ψάχνετε. Δεν μπήκαν οι δυνάμεις του χρήματος στον κόπο να βάλουν την Ελλάδα στο χέρι, με τοποτηρητή τον Παπανδρέου, για να μας σώσουν. Η υγεία των δημόσιων οικονομικών και των ασφαλιστικών Ταμείων τούς ενδιαφέρει μόνο στον βαθμό που έτσι εξασφαλίζεται η μακροημέρευση της τοκογλυφίας τους. Η οικοδόμηση όμως ενός νέου, υγιούς ελληνικού πολιτισμού, στον οποίο το δικαίωμα του κάθε εργοδότη να ορίζει τις ζωές των μισθωτών δεν θα περιορίζεται από νόμους και συμβάσεις, αυτό μάλιστα. Και τους νοιάζει και τους κόφτει.

Γι' αυτό πήραν τον γραφειοκρατικό τους κώλο κι έφτασαν μέχρι τη Δράμα. Μπροστά στα μάτια μας επιχειρούν μια πρωτοφανή ανακατανομή υπέρ του κεφαλαίου. Ένα πραξικόπημα που εξουθενώνει τον κόσμο της εργασίας και τον παραδίνει δεμένο χειροπόδαρα στις ορέξεις των αφεντικών. Με συνεργούς και συμβούλους τις πιο επιθετικές δυνάμεις της εγχώριας εργοδοσίας, βάζουν κάθε μέρα στην ατζέντα νέες περικοπές αμοιβών και δικαιωμάτων. Νόμος είναι το δίκιο του Εργοδότη, του ΣΕΒ, του Τραπεζίτη, του Επενδυτή. Περί αυτού πρόκειται.

Η εύλογη απορία με όλα αυτά είναι: πώς στο καλό δεν ανησυχούν μήπως κάτι δεν πάει τελικώς καλά όχι στη ΝΕΟΓΑΛ αλλά στα φιλόδοξα σχέδιά τους; Μήπως με όσα συμβαίνουν τελευταία ο μεσογειακός πυρετός αποδειχτεί κολλητικός; Εμείς δηλαδή φωνάζουμε κι αυτοί μας συνδέουν με... Κάιρο; Καλάάάά

Καρτερός Θανάσης

Δεν υπάρχουν σχόλια: