Παρασκευή 22 Απριλίου 2016

Ο Κώστας Βουτσάς και τα 5μηνα της κοινωφελούς εργασίας

Το πρόγραμμα της 5μηνης απασχόλησης ανέργων είναι ενα πρόγραμμα που ανήκει στο ΕΣΠΑ που έληξε το 2014, σχεδιάστηκε απο την προηγούμενη κυβέρνηση και στην αρχή ήταν μόνο με  ασφάλεια για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη χωρίς όμως συντάξιμα ένσημα,  οι εργαζόμενοι δεν είχαν ούτε το δικαίωμα της κανονικής άδειας, ούτε πληρώνονταν ανθυγιεινά και νυκτερινά. 
Η σημερινή κυβέρνηση  τα άλλαξε όλα αυτά και οι εργαζόμενοι έχουν όλα τα δικαιώματα των υπολοίπων εργαζομένων.
Τα κονδύλια είναι απο την ΕΕ στο σύνολό τους και  δεν μπορεί να γίνει καμία αλλαγή,   

Κάθε φορά που ένα πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας πλησιάζει στο τέλος του αρχίζουν και κυκλοφορούν διάφορα κείμενα με υπογραφές των απασχολούμενων  που ζητούν να παραταθεί το πρόγραμμα για 2 - 3 ή περισσότερο μήνες. Στο πρόγραμμα που τελείωσε τον Δεκέμβριο του 2015 είδαμε και ωφελούμενους να κατασκηνώνουν έξω απο το Υπουργείο Εργασίας, με κανένα αποτέλεσμα φυσικά. 
Έτσι και τώρα, στο πρόγραμμα που λήγει τον Μάιο, άρχισαν να κυκλοφορούν διάφορα κείμενα μα αίτημα την παράταση του προγράμματος.
Όταν υπογράψανε όλοι οι ωφελούμενοι ήξεραν οτι το πρόγραμμα τελειώνει σε 5 μήνες  και τώρα διαμαρτύρονται γιατί όπως λένε οι 5 μήνες δεν είναι αρκετοί για να δικαιολογείται ταμείο ανεργίας. 
Αλλά και ότι καλύπτουν διαρκείς ανάγκες της υπηρεσίας που εργάζονται  Εδώ μπορόυμε να ποούμε οτι έχουν ένα δίκιο αλλά μην ξεχνάμε οτι υπάρχουν ακόμη 1,500,000 άνεργοι που μπορούν να κάνουν την ίδια εργασία και έχουν και αυτοί ανάγκες να "βουλόσουν" κάποιες τρύπες με τα πενιχρά 495 ευρώ, κανείς όμως δεν τους σκέφτεται.
Δυστυχώς εδώ μπορούμε να πούμε οτι όλοι λειτουργούν σαν τον Κώστα Βουτσά στην ελληνική ταινία που έλεγε "εγώ ήταν να μην τρουπώσω, έτσι και τρούπωσα, τρούπωσα".
Με αυτη την λογική ούτε την ανεργία καταπολεμάς ούτε βοηθάς τον κρατικό μηχανισμό.     
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: